Det oversete fællesskab - om humaniora og Ukraine
Hvis man ser ud over det europæiske politiske landskab, er historiebrugen blevet et stadig mere magtfuldt våben. Vi har ikke hørt om en europæisk krig i generationer, men pludselig er alt vendt på hovedet, og vi skal revurdere, hvad det vil sige at være europæer. Her må vi vende os mod Putin og hans brug, eller misbrug, af historien. En europæisk krig, som bygger på en russisk veneration mod de ærkerivaler, der har forsøgt at underminere Rusland i hundrede af år. Påstået ukrainske nynazisters angreb mod den russiske civilisation. Alt dette får det til at løbe koldt ned ad ryggen, fordi den kollektive hukommelse aldrig glemmer, glemmer ikke det 20. århundredes rædsler. En befolkning, som aldrig har prøvet andet end statslig kontrol med enhver form for historie, er nem at manipulere. Det er derfor, vi ikke ser store folkelige opstande mod Putin eller mod krigen, simpelthen fordi Putin har formet den russiske historiebevidsthed, så han har historien på sin side.
I Danmark er der et stadig stigende fokus på at fremme de håndværksfaglige fag, de fag der ikke er boglige, de fag som ikke hører under den høje humanistiske hat. Dette er også kun godt; vi har et stort behov for hænder og hoveder, men vi har også brug for hænder og hoveder, som skaber vores historieopfattelse. Måske er historieopfattelse det forkerte ord, civilisationsopfattelse er nok mere rammende. For kun ved at kende os selv, gennem fri og ressourcerig forskning, kan vi bevare den civilisation, som vi nu kæmper for i Ukraine. Det at være europæer er ikke nødvendigvis en liberal kapitalistisk samfundsøkonomi, men tusinder af års historie. Vi er formet af os selv, af de tanker vi bærer med os videre fra de generationer, som går forud for os. Det er de tanker, de ideer, som har skabt den nye europæiske krig, men det er også de ideer og tanker, som fortæller, hvad vi har at kæmpe for.
Dette er en samfundsforpligtigelse. Kun sådan kan vi minde russerne, og os selv, om hvad det vil sige at være europæer. Kun sådan kan vi kæmpe mod den historiebrug, Putin misbruger som sit stærkeste våben.
For mit eget vedkommende søger jeg at bevidstgøre danskerne om den fortid, vi alle deler, og de civilisationer, som har skabt den europæiske civilisation. Det er den mission, vi på "Episk selskab – vores oldtidspodcast" søger at udføre. Gennem sjove og gode historier bevidstgør vi danskerne på en underholdende måde om, at vi er skabt af en fælles oldtiden, et fællesskab som til tider er glemt i Danmark.